Amnesty groep
Nacht van de Vrijheid

Routebeschrijving

Dit jaar wordt er geen 60 km route gelopen van Vught via Gemert naar Eindhoven. Er zijn echter de afgelopen jaren verschillende routes uitgezet, waarvan de meesten op elk moment van het jaar kunnen worden gelopen. Elke route heeft een link met vrede en vrijheid. Hieronder een beschrijving van elke route.

Joe Mann route, 22 km

Joe Mann was een Amerikaanse soldaat die is gesneuveld bij de brug over het Wilhelminakanaal nabij Son, door zich op te offeren voor zijn medesoldaten. Deze rondwandeling van 25 km doet enkele plaatsen aan die betrekking op hem hebben. De route gaat vanuit Eindhoven-Noord door landelijk en bosrijk gebied naar het monument op de plaats waar hij gesneuveld is, en via het naar hem genoemde openlucht theater, museum Bevrijdende Vleugels, het dorp Son en het Dommeldal weer terug naar de startplaats.

Mars van de Vrijheid Gemert Aarle-Rixtel - Nuenen - Eindhoven, 25 km

Amnesty Brabant heeft om de bevrijding van Noord-Brabant te vieren een wandelroute van 25 km uitgezet van Gemert naar Eindhoven. De route gaat door verschillende natuurgebieden in de regio tussen Gemert en Eindhoven, en komt langs een aantal monumenten die betrekking hebben op oorlog en vrede.

Airborne wandelingen, diverse afstanden

Er bestaan verschillende Airborne wandeltochten. Deze tochten zijn uitgezet ter herinnering aan de operatie Market Garden die begon in sptember 1944. Op deze pagina vind je een overzicht van de verschillende mogelijkheden.

Rondwandeling Ulft, 5 en 10 km

In het Gelderse Ulft werd op bevrijdingsdag 2022 door de plaatselijke Amnesty afdeling een wandeling georganiseerd. Afstanden 5 en 10 km, consumpties bij vertrek en aankomst. Informatie bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De Nacht van de Vrijheid, 60 km

Dit is de route die in de nacht van 4 op 5 mei werd gelopen. De tocht gaat van Vught via Schijndel, Veghel, Gemert en Laarbeek naar Eindhoven, totale afstand 60 km.

De tocht begon met de dodenherdenking nabij NM Kamp Vught en eindigde de volgende morgen bij het Airborne monument in Eindhoven. Een tocht die letterlijk en figuurlijk van het donker naar het licht voert.